Forma Gym Blog

pratite naše korisne savjete

Greške koje radimo u teretani

Svako, tko ide u teretanu, je svjestan da trening nije samo prebacivanje utega, nego je potrebno trenirati sa "glavom".

Unatoč svemu znanju, još uvijek se nađu pojedinci, koji prave greške. Pročitajte, koje su najčešće pogreške koje se javljaju tijekom treninga u teretani.

1. Trening bez zagrijavanja

Zagrijavanje je dio treninga, koji pripremi tijelo za aktivnost, smanji šanse za ozljede i poveća učinkovitost treninga. Pravilnim zagrijavanjem postižemo postupno povećanje broja otkucaja srca, porast temperature u mišićima, povećamo opseg pokreta u zglobovima, pripremimo mišiće na opterećenja, povećamo protok krvi, što znači ubrzani metabolizam i više energije za vježbanje. Učinkovito zagrijavanje izazove blagi znoj. Najbolji način su jogging, biciklizam, veslanje, hodanje na simulatoru ili eliptični trenažer. Zagrijavanje i istezanje zajedno neka traju barem 15 minuta. 

2. Dizanje (previše) laganih utega

Ovu pogrešku najčešće primjetimo kod žena, koje su uvjerene da će zbog dizanja teških utega dobiti "previše" mišićavo tijelo. Žene zbog niže razine testosterona u tijelu teže dobiju na mišićnoj masi nego muškarci, tako da bez puno truda i gotovo bez potpune prehrane to zapravo nije moguće. Istina je da su neke žene sklonije bržoj izgradnji mišićne mase, ali to se ne događa preko noći.

3. Dizanje preteških utega

A drugi ekstrem ili pogreška je dizanje preteških tegova, koji nisu na razini vašeg trenutnog fizičkog stanja. A ovu pogrešku najčešće primjetimo kod muškaraca. Kada dižete preteške utezi je opasno da vježbu ne izvodite pravilno i time povećate šanse za ozljede. Ako i dalje želite izazvati svoje mišiće i dignuti teži uteg, nego što vaše tijelo stvarno može, onda pronađite "partnera" , koji će vam pomoći kada vam ponestane snage za pravilno izvođenje vježbe.

4. Nepravilno izvođenje vježbi

Da biste napredovali i izbjegli ozljede u teretani, morate znati da je vrlo važno kako izvodite vježbi. Teret, koji dižete, mora biti stalno pod kontrolom mišića i ni u kakvom slučaju ne prenosite tereta iz mišića na zglobove. Nemojte si pomoći s drugim mišićima i naginjanjem u lijevo ili desno.

5. Završen trening bez istezanja

Nakon završetka treninga je za sprečavanje mišićnih bolova i za hlađenje tijela vrlo važno istezanje. Svaku vježbu ponovite od 2 do 3 puta i u poziciji inzistirajte od 15 do 30 sekundi.

Ovo su samo neke pogreške koje možete učiniti tijekom vježbanja u teretani. Važno je da prepoznate pogreške i ispravite ih prije nego što postanu navika. Uzmite si vremena i usredotočite se na svoje treninge. I ne samo da vam bude vaše tijelo zahvalno, nego ćete napraviti i mnogo za vaš napredak.
Image
Image
Image
Author: Super User

Image

KONTAKT INFO

Ulica Mustafe Hukića bb
(Zgrada Mi Bospo), 75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina

+387 62 925 555

RADNO VRIJEME
Forma 1 - Ul. Mustafe Hukića
RADNO VRIJEME
Forma 2 - Sjenjak
Forma Gym Tuzla © 2018 | Designed by Web Studio NESA