Forma Gym Blog

pratite naše korisne savjete

Omega 3

Omega 3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline. Idealan su suplement i za djecu. Zašto?

Omega 3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline. Idealan su suplement i za djecu. Zašto? Esencijalne znači da organizam ne može da ih sintetiše, već se moraju uneti hranom. Omega 3 masne kiseline se nalaze u masnoj morskoj ribi, kao što je losos, tuna, sardine, haringe, skuša, bakalar.

Preporučuje se unos ribe bar 3 puta nedeljno, naročito masne morske ribe bogate ovim kiselinama. A ako vam manjka ribe u ishrani, odličan suplement su same omega 3 u kapsulama. 

Jako je bitan unos omega-3 masnih kiselina poput alfa-linolenske kiseline (ALA), eikozapentaenoične kiseline (EPA) i dokosaheksaenoične kiseline (DHA).

Nekoliko velikih kliničkih istraživanja je potvrdilo da EPA i DHA smanjuju nivo ukupnog holesterola i triglicerida u krvi. Od svih organa u ljudskom tijelu, mozak sadrži najviše masti. Gotovo 2/3 mozga čine masti odnosno masne kiseline. Ključne masne kiseline za rast i razvoj mozga su arahidonska kiselina (AA) i DHA. Naime, DHA je dominantna gradivna struktura mozga i mrežnice oka. Osim što ima važnu ulogu u izgradnji sinaptičkih komunikacijskih centara u mozgu, DHA povećava nivoe i dva važna neurotransmitera: serotonina zaslužnog za dobro raspoloženje te acetilkolina bitnog za proces pamćenja.

Dovoljan unos DHA ima bitnu ulogu u procesu učenja i pamćenja tokom cijelog životnog vijeka, a to posebno dobija na važnosti u doba školovanja kada se djeca susreću sa mnoštvom novih informacija koje trebaju usvojiti.

Tako da je ovaj suplement idealan i za djecu.
Author: Super User

Image

KONTAKT INFO

Ulica Mustafe Hukića bb
(Zgrada Mi Bospo), 75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina

+387 62 925 555

RADNO VRIJEME
Forma 1 - Ul. Mustafe Hukića
RADNO VRIJEME
Forma 2 - Sjenjak
Forma Gym Tuzla © 2018 | Designed by Web Studio NESA